Monday 13 August 2012

Kek Batik Lembut Nyummyy

malam ni terasa rajin nak menaip pulak.hihi
nak share resipi kek batik ni..
sebelum2 ni suh kakak angkat je buatkan.tapi bila dah pandai buat,mak pulak suh aku buat.
kek batik ni nampak je simple dgn biskut marie and coklat.tapi disebalik dua bahan utama tu,ada lagi bahan yang buat kek ni UMPHH! sedap!

kalau tengok kat pasar malam ke pasar pagi ke,kek batik ni,sepotong yg lebih kurang 10cm dekat 5 ringgit dorang jual.tapi rasa nye,kemain tak sedap.

better buat sendiri.puas hati.

teringat masa birthday Irra masa kat matrik.aku bawak kek batik.pastu si qila @ killer bawak lari bekas kek tu sebab nak makan sensorang..punyelah kempunan.hahaha..
Encik Bubu pun suka makan kek batik.sejak bila tah.hahaa. abah pun sama. asal aku buat je,confirm bawak bekal kek pergi kerja.hahaha..lawak la pulak.. baru2 ni bawak pegi field trip, makan dalam bus, dorang cakap kek batik i lembut sangat. tak rasa macam biskut pun. eheee :D cheitt puji diri sendiri lelebih nampak ! hahaahah

so,takyah bebel panjang-panjang.nah resipi.tak salah share kan? :)

ni padahnya bila nak cepat. hahaha. haru biru kek batik den

the ingredients : (resipi ni utk dua loyang tau.yang empat segi tu)

Biskut marie            2 bungkus (kalau nak ada kelainan ,guna la biskut marie yang coffee)
coklat masak            2 bar (kalau guna vouchelle tak sedap sangat)
susu cair/susu sejat   1 tin
butter                        1 bar @ 250g
serbuk koko/milo     2 atau 3 sudu,kemudian bancuh dgn air panas sikit

cara nak masaknya senang je.

1. patah-patahkan biskut marie tu.kalau nak potongan kek cantik,patah dua je biskut tu
2. patah-patahkan coklat masak tuh kecil-kecil.butter pun sama.then masukkan dalam periuk .cairkan coklat dengan butter tuh.
3. dah cair semua tu,masukkan susu sejat tu setin terus.kacau sampai dia agak-agak menggelegak.
4. pastu masukkan serbuk koko/milo yang dah dibancuh dgn air panas.
5. kacau sampai agak-agak pekat sikit
6. then masukkan biskut marie.kacau sampai sebati.
7.then boleh la tuang dalam loyang.
8. bila dah tak panas,sejukkan kek dalam peti ais.
9. bila nak makan,potong la :)

kadang-kadang ade yang suke guna susu pekat, sebab tu lah kek batik ni jadi keras tapi ade jugak yg suka keras2 kan.. bila keras, if biarkan atas meja lelame pun dia jdi lagi keras. susu sejat tu melembutkan biskut marie :D hehehe. then kalau gune serbuk koko je pun tak okay, tu pun boleh mengeraskan biskut. tak best la makan kalau still terasa keras biskut tu tu. nama pun tak boleh jadi kek batik la kan ? xD

so,simple dan mudah je kan?  try it.
confirm sedap dan lembut! ^_^

kalau selalunya raya buat biskut,ce raya kali ni buat kek batik plak.hihihi..

sekian,selamat mencuba :D


6 comments:

  1. ehem ehem. sapa cik qila@ killer tuu :* hihii

    ReplyDelete
  2. sengal kau killer.ahahhaahha..lagi nak tanya siapa killer tuh. :DD kau lah!

    ReplyDelete
  3. Sy dah dua kali buat.tp masih keras juga. Di mana silap nya ya? 😥😥

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak guna susu cair ke susu pekat? kalau susu pekat, mmg akan keras :)

      Delete
  4. Milo @ koko???
    @ bleh pakai dua2 sekali???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, saya pakai Milo je, nak bagi rasa dia lemak2 gitu..

      Delete

Mari tinggalkan respon andaa :)